8 augustus 2019 om 10:02
< 1 min lezen

Dieren geven rust, maar dagen ook uit: de inzet van paarden in begeleiding

Door: Tessa Spanjersberg

Ontspanning is voor mensen met een zorgvraag heel belangrijk. Autisme, AD(H)D of bijvoorbeeld angstklachten kunnen zorgen voor een vol en overprikkeld hoofd. Om ontspanning te vinden kan contact met dieren dan effectief zijn.

Het inzetten van dieren in de begeleiding heeft vele positieve effecten. Dat is niet alleen onze ervaring uit de praktijk; het blijkt uit ook verschillende onderzoeken. Een dier kan bijvoorbeeld:

  • laten voelen dat je onvoorwaardelijk wordt geaccepteerd
  • laten voelen dat je het waard bent om geliefd te zijn
  • troost bieden bij vasthouden of aaien
  • een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en sociale vaardigheden
  • rust geven

Paarden hebben ten opzichte van andere dieren een extra voordeel: je kunt op ze zitten of liggen. Dit zorgt voor ontspanning. Gripdeelnemer Sanne heeft ontdekt dat dagbesteding met paarden haar helpt om te gaan met Gilles de la Tourette. “Ik merk dat een paard mij de rust geeft en dat mijn tics er op dat moment even niet meer zijn!” Tegelijkertijd reageren dieren op hoe een mens in zijn vel zit en dagen je daarmee uit. Begeleider Annemiek: “Als Sanne zegt dat ze goed in haar vel zit maar ik zie het paard bokkend door de bak gaan…reden om haar te vragen of ze ergens mee zit dus. Op deze manier helpt het paard ook om over je gevoelens te praten en inzicht te krijgen in jezelf. Maar bovenal is contact met paarden gewoon genieten.

Grip op je leven biedt begeleiding aan mensen met een zorgvraag uit de regio Noordwest-Veluwe. Voor volwassenen of tieners die niet meer naar school gaan biedt Grip dagbesteding. Dieren en de natuur spelen een grote rol in de zorg bij Grip. Voor meer informatie zie www.stichtinggripopjeleven.nl.

© Nationale Zorggids / Tessa Spanjersberg

Relevante artikelen

Alles van blogs
    • Blogs

    Opgebrand?

    6 december 2024 om 10:50
    • Blogs

    Verpleegkundige in opleiding

    29 oktober 2024 om 10:40