Normal_broeder_joost
 
Ruim een jaar geleden had ik de eer om een lid van de raad van bestuur op mijn woning te ontvangen, zodat wij samen voor onze bewoners konden koken. Nou ja, koken.. Uiteindelijk waren we nét iets te veel en slap aan het ouwehoeren dat we de keuken uitgestuurd werden, en hebben het bestuurslid en ik nog even een spatel vast mogen houden voor de vorm. 

Door Broeder Joost

We spraken over wel duizend onderwerpen, van agressie in de zorg tot familieparticipatie, van een leerstoel op een universiteit en toegang tot medische databases (ik mis Pubmed!) tot iedere ochtend om 5 uur je mand uit komen. Er was één vraag die mij na deze avond nog even bezig heeft gehouden:
 
‘Is er een registratie of een registratieproces waar jij het nut niet van inziet, of waarvan je in elk geval van denkt dat het gewoon geschrapt mag worden?’ Ik had niet echt een antwoord paraat, want om eerlijk te zijn dienen al die registraties en rapportages wel degelijk een doel. 
 

Registratie in de zorg

 
Soms is dat doel maar een heel klein iets, en kost de registratie weinig moeite, maar met heel veel kleine registraties ben je in een gemiddelde dienst om en nabij bijna anderhalf  uur wel kwijt. En dat is toch weer kostbare tijd die je wellicht zinvoller had kunnen besteden. Het meest dient een helder doel: rapporteren, medicatie aftekenen en het invoeren van de lichamelijke controles die je uitgevoerd hebt. Sommige zijn wat meer omslachtig en is het soms wat té uitgebreid: invul-schema’s van hoe iemand zijn koffie drinkt, in welke volgorde de ochtendzorg verloopt en het bijhouden van een kasboek van de woning. Allemaal uiterst zinvol, maar het zou ons geen uren moeten kosten. Is het ook niet bizar dat je als verpleegkundige ook nog eens goed overweg moet kunnen met Excel?
 
Oh en HACCP, iemand?
 
Zo heb ik er nog wel een paar: 
 
Een half jaar geleden heb ik een aanvraag formulier ingevuld voor het verhogen van een zorgzwaartepakket (zzp) van één van mijn bewoners. Het ging om een verhoging van zzp 5 naar zzp 7. Dit is zinvol voor ons als zorgverleners, omdat wij met een hoger zzp meer uren aan personeel in kunnen zetten. Simpel uitgelegd: voor de bezettingsnorm waar mijn grote held Hugo Borst over schreef, moet je van de acht bewoners toch minstens drie in zzp 7 hebben.
 

Zorgzwaartepakket 

 
De verantwoording voor een hogere zzp zit hem vooral in meer begeleiding en verzorging die een bewoner nodig heeft. Denk dan aan afwerend en delirant gedrag, agressie of angst, of zelfs een combinatie hiervan. Dit is natuurlijk een beetje vreemd, als je er goed over nadenkt. Aan de ene kant omdat zorgpersoneel veel profijt heeft van meer mensen in een hoger zzp want meer personeel = rustigere dienst. Het zou dus zomaar kunnen dat in een indicatie-aanvraag verzachtende omstandigheden achterwege zijn gelaten, of andere zaken juist  een beetje aangedikt zijn, om zo toch die zzp 7 toch te krijgen. 
 
Daarnaast is het vreemd omdat een zzp 7 er eentje is voor het leven, hoe lang dat ook mag duren. Mocht een bewoner uiteindelijk door een dementieproces of wat voor reden dan ook toch die zorg en begeleiding niet meer nodig hebben, blijven die extra uren wel inzetbaar.  De indicatie wordt na de afgifte nooit meer herzien, en zeer zelden gecontroleerd. 
 
Ook vreemd is het dat het hele proces van een zzp-verhoging mij, onze arts en onze psycholoog een uur of vier kost. Wederom tijd die beter besteed had kunnen worden. Om een HACCP-map in te vullen, bijvoorbeeld. Al met al zou ons werk een heel stuk fijner en zinvoller zijn, wanneer wij minder tijd achter een tablet of laptop door moesten brengen, en de financiën rond een kleinschalige woning anders en effectiever geregeld werden zodat zorgpersoneel zich daar niet over hoefde te bekommeren. 
 
Broeder Joost werkt als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie. In zijn dagelijkse werk heeft Broeder Joost veel te maken met nieuwe wetgeving, werkdruk, stress en bezuinigingen. Maar ook met innovatie, familieparticipatie, leuke collega's en een bijzonder fascinerende doelgroep. Laatstgenoemden maken het voor Broeder Joost meer dan de moeite waard. Voordat Broeder Joost broeder werd, volgde hij een opleiding tot verpleegkundige en heeft in dat kader ervaring opgedaan in de gehandicaptenzorg, de GGZ, de geriatrie en een algemeen ziekenhuis. Volg Broeder Joost ook op Instagram, Facebook of Twitter!
 
© Nationale Zorggids / Broeder Joost