Langdurige tekortkomingen bij Infinitascare Rotterdam

Omdat er bij Infinitascare in Rotterdam al langere tijd tekortkomingen worden geconstateerd, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de zorginstelling een aanwijzing gegeven. De organisatie heeft vier maanden de tijd om de tekortkomingen weg te werken. In de tussentijd mogen er geen nieuwe cliënten worden begeleid of verzorgd. Dit meldt IGJ.

Infinitascare werd op 17 juli 2023 al onder verscherpt toezicht gesteld. In de tussentijd is het de organisatie niet gelukt om de zaken op orde te stellen. Zo werken er nog altijd onervaren zorgverleners of zorgverleners die nog in opleiding zijn, terwijl de cliënten een complexe zorgvraag hebben. De risico’s die spelen bij cliënten zijn onvoldoende duidelijk, waardoor er geen professionele afwegingen gemaakt kunnen worden voor de benodigde zorg.

Incidenten

De IGJ ziet ook dat Infinitascare niet altijd reflecteert op de geboden zorg en dat incidenten niet altijd worden gemeld of besproken. Dit is van belang om van te leren. Ook is er bij de organisatie nog niet genoeg kennis over de Wet zorg en dwang (wzd). Om de noodzakelijke verbeteringen hieromtrent af te dwingen, krijgt de Rotterdamse zorginstelling nu een aanwijzing opgelegd. Uiterlijk 24 oktober 2024 moeten alle tekortkomingen zijn weggenomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky