IGJ en Marktplaats verwijderen samen 40 procent meer medicijnadvertenties

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Marktplaats werken sinds anderhalf jaar samen in het terugdringen van het aanbod van (receptplichtige) medicijnen op het verkoopplatform. In de eerste helft van dit jaar wist Marktplaats maandelijks zo’n 85 medicijnadvertenties te verwijderen. In 2023 waren dat er 60 per maand. Dat is een toename van 40 procent en het resultaat van kennisdeling die is gebruikt voor technische maatregelen op Marktplaats en korte lijnen tussen de twee partijen. De samenwerking is deze maand dan ook verlengd. Dit meldt IGJ.

Om het illegale aanbod van medicijnen te bestrijden, besloten de IGJ en Marktplaats eind 2022 een samenwerking aan te gaan. Op Marktplaats groeide het aantal advertenties voor medicijnen. Samen hebben de organisaties methodes ontwikkeld om medicijnadvertenties beter te herkennen. Meldt de inspectie een advertentie bij Marktplaats, wordt deze meteen offline gehaald. Adverteerders krijgen hier altijd bericht over. Het aanbieden van geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is mag niet op basis van de Geneesmiddelenwet.

Veiligheid

Op Marktplaats zijn de afgelopen tijd vooral veel afslankmedicijnen en malariapillen te vinden. Ook staan erectiemiddelen en slaapmedicijnen er regelmatig te koop. Dit geldt ook voor geneesmiddelen waaraan tekorten zijn. Van receptplichtige middelen die zomaar online worden verkocht is niet bekend of ze wel veilig zijn, over de houdbaarheidsdatum zijn of onjuist bewaard zijn.

Door: Nationale Zorggids