Zorgverzekeraars over vergoeding curatoren Co-Med: ‘Niet wenselijk, wel noodzakelijk’

De curatoren van de failliete huisartsenketen Co-Med hebben de plicht om zoveel mogelijk schuldeisers te betalen. Daarom willen zij een financiële compensatie voor de overdracht van de praktijken van Co-Med. Zij hebben een bedrag vastgesteld waarvan ze verwachten dat geïnteresseerden dit willen betalen voor de praktijkoverdracht. Hoewel zorgverzekeraars tegen het betalen van goodwill of voor overdracht van patiëntendossiers zijn, is dit wel noodzakelijk. Daarom zijn CZ en VGZ namens de zorgverzekeraars hierover aan het onderhandelen. Dit melden VGZ, CZ en NOS.

Volgens de verzekeraars gebeurt het regelmatig dat curatoren een financiële compensatie vragen voor de overdacht van praktijken, maar ze vinden het niet wenselijk dat zorggeld hiervoor gebruikt moet worden. Desondanks is het nodig om een vergoeding te betalen, zodat de curatoren medewerking verlenen aan huisartsen die een praktijk willen overnemen, zoals de huisarts in Breezand die op 1 augustus de deuren van zijn praktijk wilde openen maar dit pas volgende kan doen. Hij heeft nu, vooruitlopend op een totaaloplossing, eindelijk de dossiers van zijn patiënten ontvangen. "Ik wil mijn dank uitspreken naar de zorgverzekeraars die keihard hebben gewerkt. Ik had bijna dag en nacht contact met mijn contactpersoon bij VGZ en die heeft zo veel gedaan."

Risico's van niet betalen

Stemmen de zorgverzekeraars niet in met de hoogte van het bedrag, dan weten ze niet hoe lang het nog duurt voordat er voor alle Co-Med-patiënten een permanente oplossing is gevonden. Dit is een groot risico in het kader van de zorgplicht, aldus VGZ en CZ. Ook is het gevaar dat andere partijen de failliete boedel opkopen, waardoor de overdracht van patiënten naar een vaste praktijk vertraging oploopt. Ook kan het zijn dat er een praktijkovername plaatsvindt die niet de steun krijgt van andere zorgpartijen. “Hiermee ontstaan er mogelijk op korte termijn opnieuw problemen in de continuïteit van de zorg. Zorgverzekeraars vinden dit onwenselijk, omdat de patiënten van de failliete keten nu en in de toekomst moeten kunnen rekenen op voor heen structureel georganiseerde huisartsenzorg.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky