Zorgverzekeraars en curatoren Co-Med sluiten akkoord over overdrachten

Zorgverzekeraars en de curatoren van Co-Med hebben een akkoord gesloten dat ervoor moet zorgen dat de huisartsenpraktijken van de failliete keten snel worden overgedragen aan andere huisartsen. Ze hebben afgesproken dat ze zich gaan "inspannen" om daar rond 1 januari 2025 mee klaar te zijn. "Op een aantal plekken kunnen huisartsen dankzij de gemaakte afspraak al op korte termijn van start", laten de curatoren en zorgverzekeraars weten.

De zorgverzekeraars betalen ongeveer een miljoen euro aan de curatoren voor de kosten. Dat vonden ze eigenlijk onwenselijk, maar ze hebben "begrip voor de rol van de curatoren die zijn belast met het beheer en de vereffening van de failliete boedel", klinkt het.

Afspraken zijn onder meer gemaakt over het overdragen van de patiëntendossiers, die twintig jaar bewaard moeten worden van de wet. Het akkoord gaat ook over de voorwaarden waaronder nieuwe praktijkhouders gebruik kunnen maken van praktijkruimten en eventueel voormalig personeel van Co-Med kunnen inhuren.

45.500 patiënten

De afspraken moeten een definitieve oplossing voor alle patiënten dus dichterbij brengen. Bij praktijken van Co-Med stonden in totaal 45.500 patiënten ingeschreven. Het bedrijf ging in juli failliet, nadat zorgverzekeraars de contracten met Co-Med hadden opgezegd omdat daar veel mis was en de "continuïteit van zorg" in het geding was. In de afgelopen jaren klaagden veel patiënten over de slechte bereikbaarheid en te magere bezetting op diverse praktijken van de commerciële keten.

Niet meer per praktijk onderhandelen

Doordat nu centrale afspraken zijn gemaakt, hoeft niet meer per praktijk te worden onderhandeld over voorwaarden voor een overname. Voor de patiënten van een aantal praktijken zijn de afgelopen weken al oplossingen gevonden. De overdracht van de praktijken waar dat nog niet het geval is "zal gefaseerd plaatsvinden", laten de verzekeraars en de curatoren weten. "Patiënten worden geïnformeerd op het moment dat de vaste oplossing voor hen beschikbaar is." Tot die tijd zijn ze aangewezen op de onlinehuisartsenpraktijk Arene.

Door: ANP