Patiënten van het Catharina Ziekenhuis die een jaar na hun prostaatverwijdering voor prostaatkanker geen hoog-risicowaarden meer hebben en klachtenvrij zijn, kunnen in de eerstelijnszorg terecht voor nacontroles. Zorgverzekeraar VGZ neemt deze werkwijze op als Good Practice in het Zinnige Zorg-programma richting andere ziekenhuizen. Omdat het eerstelijnszorg betreft, hoeft de patiënt ook geen eigen risico te betalen. Dit meldt het Catharina Ziekenhuis.
Vorig jaar maart ging het Catharina Ziekenhuis aan de slag met de werkwijze voor patiënten die een robot geassisteerde radicale prostatectomie (prostaatverwijdering) hebben ondergaan. Patiënten die een jaar na de operatie nog een PSA-waarde van nul (onmeetbaar) hebben, hebben de ziekte onder controle en hoeven eigenlijk alleen nog langs te komen voor bloedonderzoek. “De protocollen schreven voor dat ze gedurende tien jaar terugkomen in het ziekenhuis, maar als de continentie en erectiele functie na een jaar stabiel zijn, dan gebeurt er daarna eigenlijk niet zoveel meer.”
Zinnige Zorg
Daarom neemt Diagnostiek voor U alle eerstelijnsdiagnostiek na het eerste jaar over. Als de PSA-waarden tijdens onderzoeken niet nul zijn, nemen ze direct contact op met het ziekenhuis. En als dat niet nodig blijkt, scheelt het veel polibezoeken en reistijd. Urologen hebben hierdoor meer tijd voor complexe zorg.
Programmamanager Zinnige Zorg Suzanne Jacobs van het Catharina Ziekenhuis over de samenwerking met VGZ: “We maken sinds 2015 samen onderdeel uit van het Netwerk Zinnige Zorg, met als filosofie om de zorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden. Dat doen we door Good Practices met elkaar te delen. En niet alleen dat: alle partners nemen ze over of gaan dat doen, zo ook nu bij de nacontroles van prostaatkanker.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky