Steeds minder Nederlanders gaan naar de tandarts. Het basispakket vergoedt nauwelijks nog mondzorg, behalve bijzondere tandheelkundige zorg en mondzorg voor kinderen. De periodieke controle zit niet in het basispakket. Bovendien is er een tekort aan tandartsen, waardoor de toegankelijkheid tot mondzorg nog verder in het gedrang komt. Dat meldt NOS.
“Omdat mondzorg nauwelijks in het basispakket van de zorgverzekering is opgenomen, gaan steeds meer Nederlanders helemaal niet meer naar de tandarts, of stellen ze na een bezoek de behandeling uit”, zegt Albert Feilzer van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam. Hij heeft namens het ACTA een brief gestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer, waarin hij waarschuwt voor de toekomst van de mondzorg.
Ondanks dat kinderen tot 18 jaar mondzorg uit het basispakket vergoed krijgen, gaan veel van hen niet naar de tandarts. De mondzorg voor volwassen en ouderen schiet volgens Feilzer tekort. Doordat de kwaliteit in het gedrang is en Nederlanders steeds mijd- of uitstelgedrag vertonen, kan de zorg op termijn flink duurder worden.
Een ander probleem is het tekort aan tandartsen, terwijl de bevolking groeit. Steeds meer tandartsen gaan met pensioen, maar er komen onvoldoende nieuwe tandartsen bij om dit gat op te vullen. Tandartsen zouden samen met de overheid moeten kijken naar oplossingen voor de meerdere problemen die in de mondzorg spelen. Overleg tussen beide partijen is volgens Feilzer echter bemoeilijkt door het recente besluit van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg om mondhygiënisten zelfstandig te laten boren en verdoven. Als het aan Feilzer ligt, wordt dit besluit voorlopig in de ijskast gezet, zodat vruchtbaar overleg kan plaatsvinden.
Door: Redactie Nationale Zorggids