Tandartsen en verzekeraars experimenteren met abonnement voor jeugd

Een 3-jarig experiment dat de meest voorkomende behandelingen in de mondzorg voor de jeugd via een abonnementstarief bekostigd, is in juni van start gegaan. Op dit moment vormt de huidige betalingsstructuur van declaratie per verrichting een barrière om preventieve mondzorg te krijgen. Het experiment moet inzichtelijk maken van de effecten zijn van alternatieve bekostigingsmethoden op de mondzorg voor de jeugd. Dit meldt ONVZ. 

Tandartsen van drie praktijken van Stichting Jeugd Tandzorg in Den Haag die meedoen aan het project krijgen een vast maandtarief die losstaat van de uitgevoerde behandelingen. Alle andere tandartsenpraktijken zullen de mondzorg voor de jeugd tot 18 jaar gewoon declareren zoals gewoonlijk. Voor verzekerden zal niets veranderen aan de zorg die zij ontvangen. Patiënten en ouders of verzorgers kunnen via de persoonlijke omgeving van hun zorgverzekering het maandelijks gedeclareerde bedrag terugzien.

Een projectgroep bestaande uit het Radboudumc, Zorgverzekeraars Nederland, Stichting Jeugd Tandzorg West en Vertimart voert het experiment uit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky