Dit moet je betalen en dit krijg je vergoed bij trekken verstandskies

Patiënten die hun verstandskies moeten trekken kunnen dit laten doen bij de tandarts of kaakchirurg. Gebeurt dit bij de kaakchirurg dan kunnen ze een doorverwijzing krijgen van hun tandarts voor behandeling in het ziekenhuis of een zelfstandige behandelkliniek (zbc). Het trekken van twee kiezen kost zo’n 400 tot 450 euro, maar wat krijg je daarvan vergoed en voor welke kosten draai je zelf op? Dit meldt Zorgwijzer

Voor een chirurgische ingreep waarbij twee kiezen worden verwijderd, staan dus op zo’n 400 tot 450 euro. Voor extra kaakfoto’s, antibiotica of bij complicaties worden extra kosten in rekening gebracht. Ook pijnstillingskosten komen voor rekening van het eigen risico. Want de basisverzekering vergoedt de kosten volledig, maar is het eigen risico van 385 euro voor eigen rekening. Controleer vooraf wel of de zorgaanbieder is gecontracteerd met je zorgverzekeraar. Als dat niet zo is, kun je met veel meer eigen kosten te maken krijgen.

Verstandskies trekken bij tandarts

Wie bij de tandarts zijn kiezen laat trekken, krijgt de kosten hiervoor niet standaard vergoed. Tenzij hiervoor een aanvullende verzekering is afgesloten. Tandartskosten zitten voor volwassenen namelijk niet in het basispakket van de zorgverzekering.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky