Zo kunnen de rechten van mensen met beperking verbeteren, ziet VN-Comité

Het VN-Comité Handicap heeft diverse aanbevelingen gedaan om de rechten van mensen met een beperking in Nederland te verbeteren. Zo is er onder meer een strategie nodig om het hele VN-Verdrag Handicap uit te voeren in alle lagen van de overheid en moeten mensen met een beperking en hun vertegenwoordigers daar structureel bij betrokken worden. Het verdrag dient ook uitgevoerd te worden in Caribisch Nederland. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens. 

Landen zoals Nederland die het VN-Verdrag Handicap hebben geratificeerd, moeten periodiek hun activiteiten hieromtrent laten zien aan een gespecialiseerd comité van de Verenigde Naties. In Nederland is het College voor de Rechten van de Mens onafhankelijk toezichthouder op de uitvoering van het verdrag.

Nationale Strategie

Ondanks een flink aantal verbeterpunten, vindt het VN-Comité dat er ook positieve punten zijn. Zo is het comité positief over de Nationale Strategie en het besluit om de gelijke behandelingswetgeving ook in Caribisch Nederland toe te passen. De vele zorgen en verbeterpunten die er zijn sluiten aan bij de door het College en belangenbehartigers ingebrachte zaken. Zo moet het VN-Verdrag in alle lagen van de overheid worden gerealiseerd. Daarbij moet de overheid de zeven gekozen levensdomeinen uit het verdrag verbreden. Door alleen voor deze levensdomeinen te kiezen bestaat de vrees dat het verdrag niet volledig uitgevoerd en verwezenlijkt kan worden in 2040.

Caribisch Nederland

Mensen met een beperking moeten daarnaast structureel betrokken worden bij alle processen rondom beleid en wetgeving. Dit moet specifiek ook gebeuren voor Caribisch Nederland, waar het VN-Verdrag ook moet gaan gelden. Nederland moet er daarnaast voor zorgen dat alle wetgeving en beleid in lijn zijn met het verdrag, dat ongelijkheden tussen gemeenten in de uitvoering van het verdrag worden weggenomen en er is een mechanisme nodig voor het verzamelen van data over mensen met een beperking. Tot slot is er meer nodig om alle vormen van openbaar vervoer toegankelijk te maken voor iedereen.

Over 6 jaar moet Nederland wederom een rapport indienen over de stand van zaken rondom het VN-Verdrag Handicap. Ook moet daarin een verantwoording staan over opvolging van het slotcommentaar van het comité in 2024.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky