Oproep: 'Bouw meer woningen voor jongeren met beperking'

Jongeren met een beperking hebben vaak grote moeite met het vinden van een geschikte woning. Dit komt deels door het landelijke woonbeleid dat vooral voor meer woningen voor ouderen moet zorgen. Maar ook komen gemeenten niet met meer woningen over de brug omdat ze vrezen voor nog hogere kosten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er is bovendien gebrek aan steun voor wooninitiatieven van jongeren en hun naasten, waardoor ook deze niet gerealiseerd kunnen worden. Tien organisaties die opkomen voor de belangen van jongeren met een beperking roepen de politiek op om meer woningen voor deze doelgroep te bouwen. Dit meldt Ieder(in). 

Het tekort aan woningen voor jongeren met een beperking is bijna nooit onderwerp van discussie als er over woningnood wordt gesproken. Maar voor jongeren met een lichamelijke beperking, intensieve zorgvraag of prikkelgevoeligheid zijn er veel te weinig woningen. Ieder(in), Wij Staan Op!, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Per Saldo, Spierziekten Nederland, Coalitie voor Inclusie, Wiel & Deal, de Belangenvereniging van Kleine Mensen, LFB en JongPIT pleiten voor verandering.

Petitie

Ze hebben een petitie opgesteld waarin ze acht belangrijke verbeterpunten aanhalen voor politici en beleidsmakers. Zo moeten er toegankelijke woningen komen voor alle leeftijden, zou alleen financiele steun gegeven moeten worden aan bouwprojecten met voldoende toegankelijke woningen en moeten (pgb)wooninitiatieven van ouders en naasten gefaciliteerd moeten worden. Deze initiatieven hebben financiële steun  en expertise nodig. Voor gemeenten moet het aantrekkelijk genoeg zijn om dergelijke wooninitiatieven te ondersteunen.

 

In het actieplan studentenhuisvesting moeten toegankelijke en prikkelarme woningen voor studenten met een beperking prioriteit krijgen. Ervaringsdeskundige jongeren zouden daarnaast standaard bij het gemeentelijke woonbeleid betrokken moeten worden en in gemeentelijke woonprogramma’s moet meer aandacht komen voor jongeren met diverse beperkingen. Tot slot pleiten de organisaties ervoor dat de NEN-norm 9120 verplicht wordt, zodat deze als basis dient voor toegankelijk bouwen.

Door: Nationale Zorggids