Mantelzorgers met naasten met dementie houden zorg korter dan een jaar vol

De druk op mantelzorgers neemt sterk toe door het groeiende aantal mensen met dementie. Ongeveer 800.000 mensen bieden mantelzorg aan een naaste met dementie. In ongeveer 70 procent van de gevallen is de mantelzorger vrouw. Een aanzienlijk deel van de mantelzorgers denkt de zorg voor hun naaste met dementie niet langer dan een jaar meer aan te kunnen. Dit meldt Nivel.

Uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland, Amsterdam UMC en Hogeschool Inholland blijkt dat veel mantelzorgers hun taak moeilijk volhouden, ondanks de voldoening die ze eruit halen. Een aanzienlijk deel van de mantelzorgers denkt de zorg voor hun naaste met dementie niet langer dan een jaar meer aan te kunnen. Dit geldt vooral voor vrouwen: 31 procent van hen verwacht de zorg korter dan een jaar vol te kunnen houden, tegenover 21 procent van de mannen. Vrouwen hebben ook vaker moeite om de zorg te combineren met andere verantwoordelijkheden, zoals werk of gezinszorg.

Combinatie werk en mantelzorg

De combinatie van werk en mantelzorg blijkt vooral zwaar voor vrouwen. Van de vrouwelijke mantelzorgers die ook een betaalde baan hebben, voelt 13 procent zich zeer zwaar belast of overbelast, terwijl dit percentage onder mannen 8 procent is. Mantelzorgers ervaren dus vaak een hoge druk, vooral omdat de zorg voor mensen met dementie veel tijd en energie kost.

Vrouwelijke mantelzorgers besteden gemiddeld meer tijd aan de zorg voor een partner met dementie dan mannelijke mantelzorgers. Vrouwen besteden gemiddeld 67 uur per week aan mantelzorg, tegenover 59 uur per week voor mannen. Mannen zorgen echter relatief vaker voor een partner, wat te maken heeft met het feit dat vrouwen een grotere kans hebben om dementie te krijgen dan mannen.

Grote impact

Dit onderzoek zien dat mantelzorg voor mensen met dementie een grote impact heeft op het leven van de zorgverleners, met name vrouwen, en dat extra steun en aandacht voor deze groep hard nodig is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky