VWS-campagne brengt ‘Meldpunt Zorgwekkend Gedrag’ onder de aandacht

Met de publiekscampagne ‘Meldpunt Zorgwekkend Gedrag’ brengt het ministerie van Volksgezondheid het landelijk meldnummer 0800-1205 onder d aandacht. Het meldpunt is er voor mensen die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving die verward of onbegrepen gedrag vertoont, maar waarbij geen sprake is van spoed. Aan de andere kant van de lijn hangen deskundigen die kunnen meedenken of helpen een melding te maken bij de juiste instantie. Dit meldt Rijksoverheid. 

Bij mensen met verward of onbegrepen gedrag gaat het vaak om een opeenstapeling van problemen waardoor ze de grip op hun leven kwijt zijn. Hiervoor krijgen ze vaak geen hulp. Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld dementie heeft, een verstandelijke beperking of met een psychische aandoening kampt. Ook kunnen andere problemen spelen zoals verlies en rouw, dakloosheid of schulden. Onbegrepen of verward gedrag kan leiden tot overlast of gevoelens van onveiligheid in hun omgeving. Omwonenden en naasten weten vaak niet hoe ze hierop moeten handelen.

Politie

Vaak komt de politie als eerste ter plekke, terwijl zij eigenlijk niet de juiste instantie zijn voor deze doelgroep. Het landelijk meldnummer helpt signalen over onbegrepen of verward gedrag op de juiste plek te krijgen, zodat mensen de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Wie naar het landelijk nummer 0800-1205 belt, wordt doorgeschakeld naar een meldpunt in de buurt. De komende weken wordt de campagne ‘Meldpunt Zorgwekkend Gedrag’ onder de aandacht gebracht in supermarkten, huisartsenpraktijken, online en zijn er spotjes op de radio te horen.

Door: Nationale Zorggids