Boete dreigt voor stel dat voor beide ouders een mantelzorgwoning heeft

De gemeente Utrechtse Heuvelrug dreigt met een boete van 6.000 euro per week als Wim Verheul de twee mantelzorgwoningen op zijn perceel bewoonbaar houdt. Een van de twee moet van de gemeente onbewoonbaar gemaakt worden, maar dat betekent voor Verheul dat hij moet kiezen tussen zijn eigen moeder of de ouders van zijn vrouw. Dit meldt RTV Utrecht.

Verheul en zijn ouders hebben er bewust voor gekozen om de vele ruimte op hun perceel vrij te maken voor hun ouders. In een mantelzorgwoning van ongeveer 67m2 wonen de ouders van zijn partner en in een aanbouw van 40m2 woont de 90-jarige moeder van Verheul. Mantelzorgers mogen niet meer dan één woning op hun terrein laten bouwen. Dat weet Verheul ook en daarom koos hij niet voor twee losse woningen, maar voor één aanbouw. De toezichthouder van de gemeente vindt echter dat er sprake is van twee mantelzorgwoningen op het perceel. En daarom krijgt Verheul een last onder dwangsom opgelegd: 6.000 euro per week dat er twee van deze woningen op het terrein staan.

Petitie

“Naar onze mening is het te gek voor woorden dat je in Nederland, terwijl je perceel en hart groot genoeg is, je toch maar voor één set ouders mag zorgen.” Om het gezin te helpen, is raadslid Kees Notenboom van BVH Lokaal een petitie begonnen. Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn de zorgkosten de komende jaren onhoudbaar hoog in combinatie met een overbelast zorgsysteem. “Dit gezin helpt juist om die kosten te verlagen en met deze liefdevolle actie levert dit minder druk op het zorgsysteem.” Verheul zal zelf in ieder geval niet de keuze maken. De behandelend ambtenaar mag van hem dan kiezen wie er moet vertrekken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky