Normal_normal_werkdruk_verpleegkundige_arts

Volgens woordvoerders van verschillende ziekenhuizen heeft zorgpersoneel steeds vaker te maken met agressie door patiënten en bezoekers. En dat komt niet alleen door het ‘korte lontje’ dat mensen zouden hebben overgehouden aan de coronapandemie. Dit meldt NU.nl. 

Tijdens de coronapandemie was er in bijna alle ziekenhuizen sprake van een toename van agressie door patiënten en bezoekers. Door de coronamaatregelen zouden ze een korter lontje hebben. Nu zijn die beperkende maatregelen opgeheven, maar is er juist sprake van nog meer agressie in onder meer in Zwolle, Amsterdam, Gelderland, Utrecht, Rotterdam en Leiden. Ten opzichte van 2021 is het aantal incidenten in het Amsterdamse OLVG verdubbeld.

Verschillende vormen van agressie

Soms gaat het ‘slechts’ om schreeuwen en schelden, maar in andere gevallen gaat het om vernieling, discriminatie en fysiek geweld. Met name patiënten op de afdelingen neurologie, geriatrie, psychiatrie en op de spoedeisende hulp worden fysiek met personeel. Vermoedelijk speelt het ziektebeeld daarbij een rol. Volgens woordvoerders van het Medisch Spectrum Twente (MST) en het Zwolse Isala Ziekenhuis gaat het in veel gevallen om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg.

Het MST vermoedt dat het kortere lontje niet de enige reden is voor de toename in agressie. Ook de hogere prijzen en individualistische samenleving spelen een rol. Mensen hebben meer zorgen, waardoor de emoties hoog kunnen oplopen. Soms is een taalbarrière een reden voor agressie, bijvoorbeeld als een patiënt of familielid niet begrijpt wat de arts zegt.

Psychische klachten ziekenhuispersoneel

Ziekenhuispersoneel heeft als gevolg hiervan last van psychische klachten en soms zelfs lichamelijk letsel. Ook hebben medewerkers minder plezier in hun werk. Het aantal zorgverleners met burn-outklachten is toegenomen en er is sprake van een hoger ziekteverzuim.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky