Samenwerking Ziekenhuis Amstelland en Amsterdam UMC verlengd

De komende drie jaar blijven Ziekenhuis Amstelland en Amsterdam UMC samenwerken voor de juiste zorg op de juiste plek. Samen met zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid zetten zij hun handtekening onder de verlengde overeenkomst. Dit meldt Zorg en Zekerheid. 

Vijf jaar geleden begon de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen en inmiddels zorgen ze er samen voor dat patiënten in de regio passende medisch specialistische zorg krijgen. Ondertekening van een verlenging van deze samenwerking is bevestiging van deze werkwijze. “Die is inmiddels een voorbeeld geworden voor andere zorgpartners”, zegt bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van Ziekenhuis Amstelland.

Zorgherschikking

Zo hebben de ziekenhuizen afspraken gemaakt over zorgherschikking waarbij zij de zorg op de juiste plek bieden. Patiënten die bijvoorbeeld geen academische zorg in de derde lijn (meer) nodig hebben, krijgen een doorverwijzing naar een tweedelijns ziekenhuis. Ook zijn er afspraken gemaakt over de behandeling van neurologische patiënten van het Amsterdam UMC door Amstelland. Doordat dit hospitaal extra zorg kan bieden, maakt het zich toekomstbestendig. En door het overhevelen van basiszorg naar Ziekenhuis Amstelland, heeft het Amsterdam UMC meer tijd en ruimte voor hoogcomplexe zorg.

“Als regionale zorgverzekeraar geloven wij al bijna 200 jaar in samenwerking. Tussen ziekenhuizen onderling, met de eerste lijn maar ook met het sociale domein en gemeenten", zegt zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid hierover.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky