"Fleur Agema was ook van de partij in Spijkenisse" door Peter van der Sluijs

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Fleur Agema, moet haar eerdere woorden omzetten in daden. Daarbij moet ze van de positie van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland de komende jaren haar grootste prioriteit maken. Dat vindt NU’91, beroepsorganisatie voor de zorg. De PVV-politica uitte eerder kritiek op het zorgbeleid van meerdere kabinetten en stelde knelpunten aan de kaak. Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91: “Hopelijk krijgt de beroepsgroep met de benoeming van Agema eindelijk de aandacht die het verdient.” Dat meldt NU’91.

De beroepsorganisatie stelt dat de komende jaren ‘cruciaal’ zijn voor de zorgsector. Zo stijgen de personeelstekorten alleen maar verder en komt de continuïteit van de zorg steeds meer in het geding. Daarom zijn langetermijninvesteringen in de beroepsgroep ‘geen luxe, maar noodzaak’. Van Kooten: “In het hoofdlijnenakkoord zagen we gelukkig al dat de politiek heeft geluisterd naar onze aanbevelingen, zoals benoemd in ons pamflet ‘Geef de zorg weer kleur’. Denk hierbij aan de aanpak van agressie en geweld tegen zorgverleners, meer autonomie, loopbaanperspectief en goede arbeidsvoorwaarden.” Ondanks deze positief lijkende punten heeft Van Kooten ook opmerkingen op het akkoord. Zij stelt dat veel van de voorgestelde maatregelen ‘feitelijk verkapte bezuinigingen’ betreffen.

In gesprek

NU’91 is benieuwd naar de verdere uitwerking van de plannen van het nieuwe kabinet en wil hierover in gesprek met Agema. Van Kooten: “Hopelijk luistert minister Agema concreet naar wat verpleegkundigen en verzorgenden zélf nodig hebben om hun werk goed en prettig uit te voeren. Alleen door als beroepsgroep en politiek samen op te trekken, kunnen we de zorg toekomstbestendig maken en houden.”

Door: Nationale Zorggids / Ilias van Bruggen