Zorgpartijen zoeken samen naar oplossingen voor druk op SEH’s

De spoedeisende hulp (SEH) en ziekenhuiszorg staat in onder meer Limburg en Friesland onder  grote druk vanwege de tekorten aan personeel, vergrijzing en daaruit voortkomende toenemende zorgvraag. Zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zorgverleners en gemeenten in verschillende regio’s zitten met elkaar aan tafel om oplossingen te zoeken voor deze problemen. Directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat de zorgpartijen goed op weg zijn met het Integraal Zorgakkoord, maar dat de focus moet blijven op het gezamenlijk zoeken naar de juiste oplossingen. Dit meldt ZN.

Voorstellen voor meer geld voor ziekenhuizen zijn goed, maar feit blijft er niet genoeg zorgverleners zijn om de spoedeisende hulp-afdelingen en bepaalde afdelingen voor medisch specialistische zorg in stand te houden. Dienstroosters blijven moeilijk te vullen en sommige (te) kleine ziekenhuizen ervaren grote moeite met de hogere volumenormen voor de kwaliteit van de zorg.

Fusie of concentratie van zorg

Een aantal ziekenhuizen kiezen hierom voor een fusie of concentratie van zorg, waar zorgverzekeraars nauw betrokken bij zijn. ZN stelt dat het doel altijd is om alle patiënten in de regio te verzekeren van goede zorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky