ARLINGTON - De meeste bijholteontstekingen worden veroorzaakt door virussen en hoeven dus niet behandeld te worden met antibiotica. Dit staat in de nieuwe richtlijnen van de Infectious Diseases Society of America (IDSA), de Amerikaanse vereniging voor infectieziekten, zo meldt EurekAlert.
Volgens de IDSA heeft ongeveer een op de zeven mensen jaarlijks een bijholteontsteking en wordt 90 tot 98 procent daarvan veroorzaakt door virussen, maar staat de ziekte op de vijfde plaats van het aantal antibioticumvoorschriften.
"Er is geen test die makkelijk en snel kan bepalen of de infectie van de bijholten een virale of bacteriële oorsprong heeft, dus schrijven artsen uit voorzorg antibiotica voor", zegt Anthony W. Chow, emeritus hoogleraar Infectieziekten van de Universiteit van British Columbia in Vancouver en betrokken bij de IDSA.
Volgens hem kan het gebruik van antibiotica, wanneer het een virale infectie betreft, meer schade veroorzaken dan goed doen, omdat het de ontwikkeling van resistente superbacteriën bevordert.
Het advies van de IDSA om de symptomen van bijholteontstekingen te bestrijden bestaat uit een paracetamol innemen om de pijn te verlichten, een zoutoplossing gebruiken om de infectie beter te laten afvloeien en veel water drinken.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz