Kinderen die al vroeg in hun leven antibiotica moeten gebruiken, hebben een verhoogd risico op astma en allergie later in hun leven. Een antibioticakuur kan worden uitgebreid met de beschermende stof IPA (indole-3-propionic acid), waardoor dit risico te voorkomen is. Immunoloog Olaf Perdijk van de Universiteit Utrecht deed hier onderzoek naar, meldt de universiteit.
Wetenschappers vermoeden al jaren dat er een verband is tussen antibioticagebruik op jonge leeftijd en de kans op astma en allergieën later in het leven. Dit komt doordat antibiotica de balans tussen goede bacteriën in de darmen verstoort, waardoor het afweersysteem uit balans raakt en het risico op allergieën ontstaat. Immunoloog Perdijk ontdekte wat het verband is tussen deze verstoringen en de werking van de longen: de verstoringen zorgen ervoor dat de darmbacteriën minder IPA produceren, een stof die de longen beschermt. Door een gebrek aan IPA, ontstaat blijvende schade aan de longen die vervolgens gevoeliger worden voor lichaamsvreemde stoffen. Dit kan uiteindelijk tot allergische reacties en ontstekingen leiden.
Permanent overgevoelig
Zelfs als de darmbacteriën zich weer volledig herstellen na een antibioticakuur, blijven de longen permanent overgevoelig. Antibiotica heeft dus een flink en blijvende impact op het afweersysteem van de mens. Maar de negatieve gevolgen kunnen voorkomen worden door de antibioticakuur te combineren met extra IPA, blijkt uit onderzoek van Perdijk onder muizen. Hun longen werden door de extra toediening ervan niet overgevoelig voor allergenen of astma. De verwachting is dat er een soortgelijk optreedt bij kinderen die vroeg in hun leven antibiotica moeten gebruiken. Vervolgonderzoek moet aantonen dat IPA inderdaad ook effectief is bij mensen. IPA is een natuurproduct, maar ook eenvoudig te maken op industriële schaal. Het is volgens Perdijk dus niet lastig om de stof straks te gebruiken als toevoeging op antibiotica.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky