Ernst van terugkerende luchtweginfecties bij kinderen te meten met speeksel
Zo’n 10 tot 15 procent van alle kinderen kampt met terugkerende luchtweginfecties. Ziekenhuizen gaan via bloedonderzoek op zoek naar afweerstoffen, onderliggende aandoeningen of andere oorzaken, maar daar komt vaak niets uit. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat een meting in het speeksel een veel beter beeld geeft van de ernst van de terugkerende luchtweginfecties bij kinderen. Als het speeksel te weinig breed beschermende afweerstoffen heeft, ontstaan bijvoorbeeld meer longontstekingen. Dit meldt het Radboudumc.
Een speekselmeting is dus waardevol voor een eventuele behandeling met antibiotica en minder invasief voor kinderen. In het speeksel vonden onderzoekers heel breed beschermende afweerstoffen, die werkzaam zijn tegen allerlei ziekteverwekkers. Hebben kinderen hier minder afweerstoffen van, dan zullen ze ook ernstiger geïnfecteerd raken. “Deze stoffen zijn dus een goede indicatie van ziektelast”, aldus promovenda Mischa Koenen. Breed beschermende afweerstoffen blijken zelfs zo breed dat het Radboudumc stoffen in het kinderspeeksel vond die zich al aan het coronavirus konden binden vóórdat de pandemie uitbrak.
Logisch
Bij bloedmetingen worden deze breed beschermende afweerstoffen nauwelijks aangetroffen. Kinderinfectioloog/immunoloog Lilly Verhagen vindt dat eigenlijk heel logisch. “Want je ademt de hele dag van alles in, waaronder allerlei ziekteverwekkers, en daarom heb je een breed scala aan afweerstoffen nodig in je luchtwegen. In het bloed is dat heel anders: het lukt maar weinig ziekteverwekkers om via de darmen of de luchtwegen in de bloedbaan te komen.”
Haemophilus infuenzae
Een andere bevinding in het onderzoek is dat een bepaald soort bacterie op het slijmvlies in de neuskeelholte ook een sterke samenhang heeft met de ernst van luchtweginfecties. Kinderen die veel van de bacterie Haemophilus infuenzae op hun slijmvliezen in de luchtwegen hebben, zijn tijdens de koudere maanden veel vaker ziek.
“Hiermee kunnen we inschatten hoeveel zorg en medicijnen we kinderen moeten geven”, zegt Koenen over de resultaten van het onderzoek. “En ook welk antibioticum, want de huidige standaard die nu wordt gegeven, werkt niet tegen de bacterie Haemophilus influenzae.” Koenen verwacht dat de eerste bloedafname standaard onderdeel van de zorg blijft, maar dat er in vervolgafspraken mogelijk meer aandacht is voor het gebruik van speeksel- en neuskeelmonsters.
Door: Nationale Zorggids