Prinsjesdag: dit zijn de zorgbeloften van het kabinet

Het kabinet stelt voor 2025 109 miljard euro beschikbaar voor de zorg, met de belofte om de zorg voor iedereen toegankelijker en gelijkwaardiger te maken. Wat staat er op de planning volgens de Prinsjesdagbegroting?   

Het stond al in het regeerprogramma: de zorgpremie gaat omhoog. Gemiddeld naar 156 euro per maand. De premiestijging komt voor 75 procent door loonsverhogingen in de zorg en de hogere prijzen. Mensen die recht hebben op zorgtoeslag krijgen maandelijks 6,50 euro meer bijgeschreven op hun rekening. Tot 2027 staat het eigen risico op 385 euro. Daarna gaat het omlaag naar 165 euro. Voor volgend jaar is alvast 2,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor het verlagen van de belastingen van alle huishoudens.

Generatieve AI moet personeelstekorten helpen afwenden

Het kabinet regelt komend jaar met voorrang de randvoorwaarden voor de inzet van generatieve AI, digitalisering, standaardisering, automatisering en gegevensuitwisseling. Hiervoor wordt 162 miljoen euro beschikbaar gesteld. Om aandacht te vragen voor agressie in de zorg komt in de 2025 de campagne ‘Agressie tegen hulpverleners, dat doe je niet!’.

Budget langdurige zorg met 600 miljoen euro verhoogd

Drie bezuinigingsmaatregelen voor de ouderenzorg ter waarde van 615 miljoen euro zijn voor volgend jaar van de baan. De gehandicaptenzorg krijgt er in 2025 168 miljoen euro extra bij en in 2027 is er voor de langdurige zorg 600 miljoen euro extra beschikbaar.

Vaccin tegen RS-virus

Het kabinet streeft ernaar om baby’s in 2025 te vaccineren tegen het RS-virus. Ook moet dan het nieuwe pneumokokkenvaccin voor ouderen in gebruik genomen worden. Volgend jaar zet het kabinet ook in op het verhogen van de mentale weerbaarheid en het terugdringen van de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Voor de aanpak van de wachtlijsten zijn er volgend jaar en in 2026 extra gelden beschikbaar: 30 miljoen euro per jaar extra.

Behoud van streekziekenhuizen

Zoals onder meer de PVV en BBB al in hun verkiezingsprogramma deelden en ook in het hoofdlijnen- en regeerakkoord staat: er wordt ingezet op behoud van streekziekenhuizen. Er komen afspraken om de spoedeisende hulp, acute verloskunde en intensive care uit de marktwerking te halen door ze te financieren op basis van een beschikbaarheidsbijdrage. Ook worden streekziekenhuizen gestimuleerd om meerjarencontracten aan te gaan met zorgverzekeraars.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky