Poli voor mensen die sepsis overleven: ‘Wekelijks zo’n tien mensen met sepsis in UMCG’

Bij het UMCG komen wekelijks zo’n negen tot tien mensen met sepsis binnen. Ongeveer 80 procent overleeft de aandoening. Er zijn maar weinig poliklinieken in Nederland voor nazorg, maar in het Groningse UMG opent dit jaar nog een speciale polikliniek voor mensen die de ziekte overleven. Dit meldt RTV Noord. 

Sepsis is een ernstige ontstekingsreactie op een infectie waardoor weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis heet in de volksmond ook wel bloedvergiftiging, maar die term klopt niet helemaal. Bij bloedvergiftiging zitten ziekteverwekkers in de bloedbaan, maar bij sepsis hoeven er geen bacteriën in de bloedbaan te zitten.

Langdurige klachten

Er is nog altijd weinig bekend over sepsis, ondanks dat 80 procent de ziekte reactie overleeft. Ruim 30 procent belandt binnen 90 dagen echter opnieuw in het ziekenhuis en er is een aanzienlijk deel dat langdurige klachten overhoudt aan de aandoening, zoals een hoge bloeddruk, slechter afweersysteem of slaapproblemen. De polikliniek van het UMCG moet de zorg aan deze groep patiënten verbeteren door ze drie maanden na de sepsis weer te zien. “We willen dan precies nagaan wat de gevolgen voor hen waren en hoe ze de kwaliteit van leven ervaren. Ook gaan we kijken welk effect de nazorg op hen heeft”, vertelt onderzoeker en arts in opleiding tot specialist Martje Visser.

Kennis over nazorg ontbreekt

Visser wil weten patiënten nodig hebben na nadat ze genezen zijn van sepsis, omdat er nog veel kennis ontbreekt over adequate nazorg. Lange tijd is er vooral aandacht geweest op het snel behandelen van de ziekte en op overleving, dan op de zorg erna. Maar nu de acute zorg er is en de meeste mensen sepsis overleven, is ook steeds duidelijker welke langdurige klachten ze hieraan overhouden. En daar kan de poli bij ondersteunen. Onderzoek moet daarnaast uitwijzen welke patiënten een vergroot risico op hebben op langdurige klachten en herkenning van sepsis. Dat is nu namelijk nog lastig, omdat de symptomen extreem variëren, ook in de ernst ervan. Soms is er sprake van koorts, soms juist van een ondertemperatuur. Andere klachten zijn een hoge hartslag, niet goed kunnen plassen en een snelle ademhaling.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky