Ouderen in de Stelle minder vaak gedoucht en later uit bed in zomerperiode

De cliëntenraad van ZorgSaam maakt zich grote zorgen om de situatie bij verpleeghuis de Stelle in het Zeeuwse Oostburg. Door personeelstekorten en bezuinigingen worden ouderen later dan normaal uit bed gehaald en staan ze minder vaak onder de douche. Er is bijna geen tijd voor niet-medisch noodzakelijke taken. De omstandigheden hebben volgens de cliëntenraad een enorme impact op het geestelijk en lichamelijk welzijn van de ouderen in de instelling. Dit meldt Omroep Zeeland.

Cliëntenraadslid Edwin van Essen’s vrouw woont deels in de Stelle en deels thuis, dus hij maakt de situatie van dichtbij mee. Bewoners liggen noodgedwongen langer op bed, worden minder vaak gedoucht en doen minder welzijnsactiviteiten. Er is geregeld nauwelijks toezicht in de huiskamers omdat er simpelweg niet genoeg personeel is door ziekte of uitstroom.

Bezuinigingen

De personeelstekorten in de zomer zijn niet nieuw bij de Stelle. Dit speelt al jaren. Zorgmedewerkers nemen vakantie op en er is niet genoeg personeel om de roosters op te vullen. Een extra probleem dat dit jaar echter speelt is een bezuiniging van 10 procent door ZorgSaam die gevolgen heeft in de ziekenhuis- én ouderenzorg. De zorgorganisatie leed in 2023 een verlies van 11 miljoen euro.

Meest kwetsbare bewoners

“Je hebt hier te maken met de meest kwetsbare bewoners. Zij zijn geheel afhankelijk van het zorgpersoneel. Als je hier 10 procent op bezuinigt, dan heb je geen oog voor de lokale problemen.” ZorgSaam laat weten dat er een noodscenario voor de Stelle is opgesteld, voor als het de komende weken echt niet lukt om de roosters rond te krijgen. “Incidenteel betekent dat inderdaad bijvoorbeeld minder douchebeurten”, aldus woordvoerder René Maas. Medewerkers zijn volgens hem bezorgd en gaan ondanks de hoge werkdruk door.

Dat ziet ook de cliëntenraad, benadrukt een van de leden. “Maar ze hebben onvoldoende middelen.” Ondertussen blijft de instelling volop nieuwe of tijdelijke krachten werven. De verwachting is dat de problemen na de zomer grotendeels zijn opgelost, maar ook dan is nieuw personeel gewenst.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky