Voor het eerst sinds 7 jaar minder voedselinfecties gemeld
19 september 2024 om 11:39
< 1 min lezen

Voor het eerst sinds 7 jaar minder voedselinfecties gemeld

Voor het eerst in 7 jaar is het aantal voedselinfecties in Nederland gedaald. In 2022 kwamen er 1.173 meldingen over een voedselinfectie-uitbraken binnen. Hier is sprake van als twee of meer mensen ziek worden van hetzelfde voedsel. Vorig jaar waren dat er nog 911. Ook werden minder mensen ziek: van 4.505 in 2022 naar 3.500 in 2023. Dit meldt het RIVM. 

Het aantal meldingen van uitbraken en zieken nam sinds 2016 toe, met uitzondering van coronajaar 2020. In 2023 daalde het aantal meldingen van uitbraken eindelijk weer. Vaak is niet duidelijk wat de oorzaak is van ziekte of een uitbraak, met name omdat niet altijd kan worden achterhaald welk voedselproduct besmet was met welke ziekteverwekker. Als de oorzaak wel bekend is, veroorzaken salmonella en campylobacter nog altijd de meeste uitbraken.

Kippen besmet door diervoederindustrie

Vorig jaar raakten veel mensen besmet met salmonella, waarschijnlijk door een batch slechte eieren. Ruim 160 patiënten met salmonella meldden zich voor zorg bij de GGD. De meeste mensen hadden echter geen zorg nodig, dus het werkelijke aantal besmettingen ligt nog veel hoger. Brononderzoek toonde aan dat het ging om besmette eierschalen die waren verwerkt in diervoeder, waardoor kippen van verschillende leghenbedrijven besmet raakten. Inmiddels heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het toezicht op verwerking van eierschalen in de diervoederindustrie aangescherpt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    CobraCode: waarschuwingscampagne chirurgen over gevaarlijk Cobra-vuurwerk

    Gisteren om 10:05
    • Ziekenhuizen

    Longfonds geeft advies: steek geen echte kaarsen meer aan in huis

    19 december 2024 om 10:37