Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

De langdurige zorg zal in het komende jaar worden hervormd. Dit is nodig, omdat het aantal ouderen in Nederland in de afgelopen decennia sterk is gegroeid. Steeds meer mensen verkiezen langer thuiswonen boven een plek in een instelling. Met ondersteuning van vrienden en familie is er veel mogelijk. In Nederland verlenen meer dan 2,5 miljoen mensen mantelzorg. Om in te spelen op de ontwikkelingen streeft de overheid in het komende jaar naar meer maatwerk.

Dat mensen langer thuis willen wonen, is een ontwikkeling die al decennia lang aan de gang is. Het kabinet past de zorg daarop aan met meer maatwerk, omdat zorg voor voor iedereen net even anders is. De zorg blijft bij de huisarts en de wijkverpleegkundige. De gemeenten organiseren de ondersteuning. Zij kunnen dat het beste en hebben daar veel ervaring mee. Hoe dichterbij de zorg en ondersteuning worden geregeld, hoe beter. Als het thuis niet meer gaat, dan is er altijd een plek in een instelling. Die zware zorg blijft in de toekomst gegarandeerd: thuis als het kan, in een verpleeghuis als het moet.

De wijkverpleegkundige krijgt een centrale rol in de buurt, met veel vrijheid om de zorg zelf in te richten. De wijkverpleging zal vanaf 2015 worden betaald door de zorgverzekeraar. De eigen betalingen voor verpleging en verzorging komen te vervallen en de wijkverpleging valt niet onder het eigen risico.

De veranderingen in de zorg kunnen voor mensen ingrijpend en moeilijk zijn, maar de omslag wordt gemaakt om de zorg in de toekomst beter te maken. Om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende zorgvraag en de zorg in de toekomst betaalbaar te houden, is een reorganisatie noodzakelijk.

© Nationale Zorggids