NZA: zorgkantoren moeten beleid ontwikkelen voor ouderen met VV4-indicatie

Niet alle cliënten in de langdurige zorg komen vanzelfsprekend meer terecht in een verpleeghuis. Cliënten met een VV4-indicatie, de laagste indicatie, wonen steeds vaker en langer zelfstandig thuis en krijgen daar zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt het noodzakelijk dat zorgkantoren een concrete visie ontwikkelen op deze verandering en dat zij beter toetsen of de zorg thuis verantwoord en passend is. Dit meldt de NZa.

Zorgkantoren proberen de schaarse verpleegcapaciteit zo goed mogelijk te organiseren door voor meer zorg thuis te indiceren. Maar ze hebben ook een zorgplicht die hen verplicht om te garanderen dat cliënten passende zorg ontvangen. Deze verandering vraagt meer van zorgkantoren dan wat ze momenteel doen, ziet de NZa. Er is geen duidelijke visie en de toezichthouder verwacht een verduidelijking van het beleid van zorgkantoren en een visie op het vormgeven van zorg thuis aan cliënten met een VV4-indicatie.

Volwaardig alternatief

Zorg thuis zou een volwaardig alternatief moeten zijn voor zorg in een verpleeghuis. Dat is een verantwoordelijkheid van de zorgkantoren. Zij moeten ook beter toetsen of een cliënt verantwoord thuis kan blijven wonen, vooral omdat nu vaak niet duidelijk is wat er zich bij mensen thuis afspeelt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky