‘Niets zo effectief tegen eenzaamheid ouderen als fysiek bezoekje’

Eenzaamheid onder ouderen is vooral te bestrijden door regelmatig bij hen op bezoek te gaan. Door hen via sms of social media te vragen naar hun welzijn is minder effectief dan via persoonlijk contact. Dit blijkt uit onderzoek door de universiteit van Texas, meldt Scientias. 

Echt verrassend zijn de resultaten wellicht niet, maar de conclusie is wel duidelijk: het verminderen van eenzame gevoelens onder ouderen kan alleen door fysiek contact. Zij zijn zelf vooral geneigd om mensen te bellen als ze zich eenzaam voelen, maar alleen persoonlijke bezoeken verminderden de eenzame gevoelens. Zelfs persoonlijk contact met vage contacten was effectiever dan digitaal of telefonisch contact met naasten. “Telefonisch en digitaal contact bieden oudere volwassenen niet dezelfde emotionele nabijheid en troost als persoonlijk contact. Het is gewoon geen vervanging”, aldus de onderzoekers.

Eenzaamheid in Nederland

Bijna 50 procent van de Nederlandse volwassenen ervaart gevoelens van eenzaamheid. Dit is een toename van 10 procent in tien jaar tijd.  Daarvan is 14,2 procent erg eenzaam. Ongeveer 25 procent van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar ervaart gevoelens van erge eenzaamheid.

Week tegen Eenzaamheid

Van 26 september  tot en met 2 oktober is het weer de Week tegen Eenzaamheid.  Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Zeker als het gevoel van eenzaamheid sterk en langdurig aanhoudt. Ingrijpende levensgebeurtenissen zijn belangrijke momenten waarop eenzaamheid kan ontstaan. De campagne Eén tegen Eenzaamheid motiveert mensen om eenzaamheid bespreekbaar te maken en iets te doen om deze gevoelens bij zichzelf of een ander te verminderen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky