Onvoldoende budget voor Wlz om noodzakelijke zorg te vergoeden

Het budget voor de langdurige zorg in 2024 is niet voldoende om alle noodzakelijke zorg te vergoeden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht dit jaar een tekort tussen de 54 en 347 miljoen euro. Om de tekorten op te vangen is er 76 miljoen euro beschikbaar, maar het is niet duidelijk of deze herverdelingsmiddelen voldoende zijn. Dit meldt de NZa.

Begin dit jaar verwachtte de NZa nog dat er voldoende budgettair kader zou zijn om alle noodzakelijke zorg in de Wlz te vergoeden. Maar in februari kon de toezichthouder nog geen rekening houden met een aantal ontwikkelingen, zoals de gevolgen van de rechtszaak tegen zorgkantoren over de tarieven in de gehandicaptenzorg en het aangenomen amendement van SP-Kamerlid Sara Dobbe. De tariefwijziging zal waarschijnlijk 175 miljoen euro kosten en door het amendement wordt een besparing van 193 miljoen euro in de Wlz teruggedraaid. Deze kosten zijn in deze tweede prognose wel meegenomen, waardoor deze minder positief is.

Jarenlang tekort

Een tekort op het budget van de langdurige zorg is niet nieuw. De afgelopen jaren was hier ook sprake van, maar toen konden de herverdelingsmiddelen deze nog aanvullen. Voor dit jaar is niet duidelijk of dat gaat lukken. Het CIZ, Zorginstituut Nederland, het CAK en de NZa hebben eerder al gewaarschuwd dat er maatregelen nodig zijn om de langdurige zorg in de toekomst beschikbaar te houden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky