ActiZ wijst zorgverzekeraars op zorgplicht voor toegankelijk vvt in Amsterdam

Branchevereniging ActiZ begrijpt niet dat er nog altijd omzetplafonds per zorgsoort zijn. Een maximum aan zorgverlening op een plek, leidt direct voor problemen op een andere plek. Dit laat ook de situatie in Amsterdam zien, waar ziekenhuizen hun patiënten niet kunnen doorverwijzen naar geriatrische revalidatie of eerstelijnsverblijven omdat de budgetplafonds daar zijn bereikt. ActiZ hoopt dat er meer aandacht komt voor zorginkoop in de hele keten. Dit meldt de organisatie. 

Ziekenhuis BovenIJ kan oudere patiënten die niets meer in het hospitaal te zoeken hebben, niet bij een vvt-aanbieder plaatsen voor geriatrische revalidatiezorg. Onder meer Evean neemt geen nieuwe patiënten meer aan omdat de zorgaanbieder het omzetplafond heeft bereikt. De reden: meer vallende ouderen hebben traumazorg nodig. “De vraag naar revalidatiezorg kun je niet plannen.”

Kijken naar de gehele zorgketen die patiënten doorlopen

ActiZ begrijpt dat de afspraken een rol hebben en dat zorgverzekeraars op deze manier grip proberen te houden op de zorgkosten, maar tegelijkertijd moet de zorg ook toegankelijk blijven. “En juist bij kortdurende zorg zoals geriatrische revalidatiezorg of eerstelijnsverblijf moet je daarbij kijken naar de hele keten. Patiënten komen hier namelijk veelal na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname vanwege een beroerte of heup- of knieoperatie”, zegt zorgbestuurder Eefje Perlot van de ActiZ kerngroep Revalidatie en Herstel. Kunnen patiënten niet doorstromen, dan houden zij onnodig lang een ziekenhuisbed bezet. ActiZ stelt daarom voor om afscheid te nemen van omzetplafonds per zorgsoort, maar te kijken naar de gehele zorgketen die mensen vaak doorlopen. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky