Zwangere vrouwen die wonen in een omgeving waar de luchtkwaliteit vervuild is, kunnen roetdeeltjes in hun placenta krijgen. Dit blijkt uit onderzoek in België, waar de luchtkwaliteit vergelijkbaar is met Nederland. Twintig vrouwen werden geselecteerd voor het onderzoek, tien van een schone en tien van een vervuilde locatie. Na de bevalling werden stukjes van de placenta onderzocht. De roetdeeltjes die werden aangetroffen laten blijken dat deze vanuit de vuile lucht in de placenta kunnen doordringen. Dit meldt NRC.
De roetdeeltjes zijn ultrafijn en vallen binnen de Europese Norm. Toch kunnen deze stoffen het menselijk lichaam dieper doordringen dan voorheen werd gedacht. Het roet komt vanuit locaties waar kolen, hout, stookolie en dieselolie worden verbrand. De onderzoekers stellen dat de aanwezigheid van roetdeeltjes in de placenta voor problemen kan zorgen, zoals een ontsteking van de baarmoeder.
Vroeggeboorte
Er is een relatie tussen fijnstof en problemen aan de longen, een laaggeboortegewicht en vroeggeboorte. Echter is niet precies duidelijk hoe dit fijnstof invloed heeft op de baby. In onderzoek met proefdieren kwam naar voren dat een heel kleine hoeveelheid roetdeeltjes daadwerkelijk bij de foetus kan komen. Over de gezondheidsrisico’s hiervan is echter niet veel niet duidelijk.
Schoonste lucht in 40 jaar tijd
Het is dan ook niet nodig dat zwangere vrouwen zich zorgen gaan maken. “De lucht is de afgelopen veertig jaar niet zo schoon geweest als nu”, aldus Flemming Cassee, inhalatietoxicoloog bij het RIVM. Wel moet onderzocht worden wat de roetdeeltjes in de placenta betekenen voor de ongeboren baby.
Door: Nationale Zorggids