Verloskundigen maken zich zorgen over de toenemende drukte op de verloskunde-afdelingen in ziekenhuizen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en De Monitor lieten 1.200 verloskundigen een enquête invullen waarop vragen stonden over de werkdruk, de drukte op bevallocaties en opnamestops. Dat meldt de Monitor.
1.057 van de 1.200 verloskundigen hebben een eigen praktijk en 75 procent van hen is weleens afgewezen bij een ziekenhuis omdat het een opnamestop had. Vervelend, want verloskundigen kloppen vaak bij ziekenhuizen aan op het moment dat een vrouw op het punt staat om te bevallen.
Verloskundigen die tegen een opnamestop aanlopen, zijn dan genoodzaakt om andere ziekenhuizen te bellen. Niet één ziekenhuis, niet twee of drie, maar soms zes voordat ze een bevallocatie met een plek beschikbaar vinden. Verloskundigen noemen de opnamestops gevaarlijk.
Zo vertelt één verloskundige over een vrouw die in de 33ste week van haar zwangerschap prematuur gebroken vliezen had. Ze wilde ingrijpen voor remming en longrijping, maar vier ziekenhuizen weigerden omdat er geen plek was. Na vier telefoontjes belde ze één ziekenhuis opnieuw en accepteerde het ziekenhuis na een ongemakkelijk gesprek.
Niet alleen zelfstandige verloskundigen lopen tegen problemen aan, verloskundigen die werkzaam zijn in ziekenhuizen hebben patiënten moeten overplaatsen wegens onderbezetting. De meeste problemen doen zich voor in Rotterdam en Amsterdam. Het Fransiscus Gasthuis in Rotterdam heeft bijna driehonderd vrouwen moeten afwijzen, maar wil daar nu wat aan doen. Zo gaat het ziekenhuis samenwerken met kraamzorgorganisaties en leidt het extra obstetrieverpleegkundigen op. Ook de integrale geboortezorg moet bijdragen aan minder opnamestops.
Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) hebben geen meldingen ontvangen van bezorgde verloskundigen. Ook zijn er geen calamiteiten gemeld. Zorgminister Bruno Bruins roept verloskundigen op om een melding te maken van de problemen en eventueel gevaarlijke situaties.
Door: Redactie Nationale Zorggids