Welke medicijndosering is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het UMCG onderzoekt welke medicijnen effectief zijn tijdens de zwangerschap en of deze veilig zijn voor moeder en kind. Zwangere vrouwen moeten wel eens geneesmiddelen gebruiken. Soms gaat het om pijnstilling zoals een paracetamol, in andere gevallen is er ernstigere medicatie nodig, bijvoorbeeld bij kanker. Wetenschapper en ziekenhuisapotheker Paola Milan van het Groningse umc doet onderzoek naar veilig medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Dit meldt het UMCG.

De eerste resultaten van Mians’ onderzoek laten zien dat de hoeveelheid paracetamol die zwangere vrouwen mogen gebruiken vaak niet genoeg is om de pijn te stillen. Het is veilig om 4 gram paracetamol verdeeld over de dag te gebruiken, maar vrouwen hebben een derde zoveel nodig om effectief hun pijn te stillen. De vraag is echter of dit ook veilig is voor de baby, en dat geldt voor vele andere middelen ook.

Medicijnen tegen borstkanker en taaislijmziekte

Daarom gaat Mian van meerdere soorten geneesmiddelen uitzoeken wat de beste doseringen zijn. Inmiddels heeft ze subsidie gekregen voor onderzoek naar het medicijn trastuzumab tegen bepaalde vormen van borstkanker en een ‘geneesmiddelencocktail’ (ivacaftor, tezacaftor en elexacaftor) dat effectief is tegen taaislijmziekte.

Placentalaboratorium

Wetenschappers willen ongeboren baby’s niet blootstellen aan medicijnen. Daarom is er ook maar weinig bekend over het effect van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Mian vindt dat logisch, maar weet ook dat zwangeren soms medicijn nodig hebben – bij kanker of taaislijmziekte bijvoorbeeld. De placenta speelt een belangrijke rol bij eventuele opname van medicijnen. Maar hoeveel medicijn komt er nu daadwerkelijk bij de baby terecht? Kunnen er aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsachterstanden ontstaan? Dit gaat Mian nu onderzoeken in het placentalaboratorium, waar ze met toestemming van vrouwen de placenta na de bevalling mag gebruiken. Het doel is om nieuwe richtlijnen op te stellen voor veilig geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky