Het aantal vrouwen dat thuis bevalt is de afgelopen tien jaar gedaald van 23 naar 13 procent, zo blijkt uit cijfers van Perined. Opvallend, want Nederland stond altijd bekend als het land waar veel vrouwen thuis bevielen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) verklaart de dalende cijfers aan de toenemende behoefte aan pijnstilling dat alleen in het ziekenhuis verkrijgbaar is. Ook krijgen vrouwen steeds vaker te horen dat thuisbevallen voor hen misschien niet de goede keuze is.
“Vroeger was de thuisbevalling het uitgangspunt. Nu krijgen vrouwen ook te horen dat het niet áltijd de juiste keuze is. Dat de helft van de vrouwen uiteindelijk toch in het ziekenhuis eindigt, bijvoorbeeld”, zegt NVOG-voorzitter Jan van Lith.
De Koninklijke Vereniging van Verloskundigen (KNOV) denkt juist dat vrouwen onterecht bang zijn gemaakt met vervelende verhalen en babysterfte bij thuisbevallingen. Voorzitter Mieke Beentjes ziet dat vrouwen zich laten leiden door anderen. Als een vriendin ervoor kiest in het ziekenhuis te bevallen, dan kiest zij daar ook sneller voor. Beentjes vindt het tijd dat de thuisbevalling uit het ‘verdomhoekje’ komt. “Want als het veilig kan en de vrouw het wil, blijft thuis een prachtige plek.”
Door: Redactie Nationale Zorggids