Jeugdbeschermingsketen blijft problematisch door wacht- en doorstroomlijsten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) maken zich nog steeds zorgen over de jeugdbeschermingsketen en de impact van lange wacht- en doorstroomlijsten. Veel kinderen die dringend hulp nodig hebben, krijgen die niet op tijd, waardoor hun ontwikkeling ernstig wordt bedreigd. Ondanks dat er begin 2024 een lichte daling te zien was in het aantal kinderen zonder vaste jeugdbeschermer, waren er in april nog steeds 1.343 kinderen zonder een vaste contactpersoon. Dit melden de inspecties. 

De inspecties signaleren dat de onderliggende problemen in het jeugdbeschermingsstelsel structureel zijn en nog niet zijn opgelost. Lange wachtlijsten bij instanties zoals Veilig Thuis zorgen ervoor dat veiligheidsbeoordelingen voor kinderen en gezinnen vaak te laat komen. Hierdoor worden onveilige situaties niet snel genoeg aangepakt. Dit leidt tot grote risico’s voor kwetsbare kinderen.

Focus op kwetsbare kinderen

De inspecties hebben aangegeven hun toezichtstrategie aan te passen en meer aandacht te besteden aan de meest kwetsbare kinderen, vooral in de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Hierbij ligt de nadruk op de verantwoordelijkheid van jeugdbeschermingsorganisaties om ervoor te zorgen dat deze kinderen tijdig de bescherming en hulp krijgen die ze nodig hebben.

Daarnaast blijven de inspecties de voortgang van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming volgen. Dit scenario is bedoeld om verbeteringen in het jeugdbeschermingsstelsel door te voeren, maar tot nu toe zijn er onvoldoende verbeteringen zichtbaar.

Nog steeds lange wachtlijsten

Hoewel de wachtlijsten bij gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming licht zijn afgenomen, blijft het probleem van wachttijden groot. Dit zorgt ervoor dat kinderen vaak te lang moeten wachten op passende maatregelen, waardoor hulp en bescherming onvoldoende zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky