Mutsaersstichting niet meer onder verscherpt toezicht IGJ

De Mutsaersstichting staat niet meer onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In januari kwam de jeugdhulpinstelling onder verscherpt toezicht te staan vanwege grote tekortkomingen. Zo had de inspectie zorgen over de kwaliteit van de jeugdhulp en hoe de organisatie werd bestuurd. Behandelgroepen van jongeren met verschillende leeftijden en problemen waren samengevoegd, waardoor het pedagogisch klimaat niet genoeg aansloot op de individuele behoeften. Inmiddels heeft de organisatie voldoende zaken verbeterd. Dit meldt de Mutsaersstichting. 

Bij de verdeling van de groepen is rekening gehouden met de leeftijd en hulpvraag, waardoor het pedagogisch klimaat is verbeterd. De werkdruk neemt af door de invoering van multidisciplinaire teams en inmiddels beoordeelt de inspectie het bestuur met een voldoende.

Aparte crisisafdeling

Desondanks zijn er ook nog verbeterpunten, zoals de crisisplaatsingen. Daarvoor zoekt de jeugdhulpverlener actief naar een oplossing. Als er geld voor vrijgemaakt kan worden, komt er een aparte crisisafdeling. Zo beïnvloeden crisisopnames het pedagogisch klimaat van de overige cliënten niet. De organisatie paste vrijheidsbeperkende toe terwijl dat volgens de wet niet mocht, maar heeft daar inmiddels meer bewustzijn over gecreëerd. Helaas is er nog geen goed alternatief in noodsituaties, laat de Mutsaersstichting weten. “Tenslotte gaan we toewerken naar een eenduidige werkwijze in dossiervoering, risico-inventarisatie en de vertaalslag naar behandeling en begeleiding.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky