Gehandicapteninstelling in Winschoten heeft zaken niet op orde

Stichting Zorg en Zelfstandigheid in Winschoten heeft een aanwijzing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Er zijn grote tekortkomingen geconstateerd: cliënten krijgen niet altijd de zorg die zij nodig hebben. De organisatie zet bovendien volop in op eigen regie, terwijl dit gezien de zorgbehoefte van de cliënten kan leiden tot ernstige gevolgen. Zorg en Zelfstandigheid brengt (mogelijke) risico’s niet in kaart en evalueert deze dus ook niet. Actuele zorgafspraken ontbreken en de voortgang van de zorg wordt niet altijd goed vastgelegd. Dit meldt IGJ, die de organisatie drie maanden de tijd heeft gegeven om de kwaliteit van zorg weer op orde te krijgen. 

In november 2023 zou Zorg en Zelfstandigheid al aan de slag gaan met verbeterpunten, maar tijdens een inspectiebezoek in april 2024 concludeerde de IGJ dat er nog steeds grote tekortkomingen zijn. En doordat deze al langere tijd duren, ontstaan er risicovolle situaties. Zonder ingrijpen vertrouwt de inspectie er niet op dat de instelling voor mensen met een verstandelijke beperking de noodzakelijke verbeteringen doorvoert. Daarom krijgt Zorg en Zelfstandigheid een aanwijzing opgelegd; een bestuursrechtelijke maatregel die de zorgaanbieder verplicht om maatregelen te nemen om de zorg te verbeteren.

Verdere maatregelen

Zijn de problemen met de zorg op 19 september 2024 nog steeds niet opgelost, dan volgen er mogelijk verdere maatregelen zoals een last onder dwangsom of gedwongen sluiting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky