Huize @adgar past onterecht vrijheidsbeperkende maatregelen toe

Huize @dgar in Deurningen staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De open behandelgroep voor jongeren van 8 tot 18 jaar met een licht verstandelijke beperking (LVB) voldoet niet aan de normen voor goede jeugdhulp. Zo past de organisatie vrijheidsbeperkende maatregelen toe, zonder dat hier wettelijke grondslag voor is en voldoet Huize @dgar niet aan de vereisten en waarborgen van de Wet zorg en dwang (Wzd). De benodigde verbeteringen moeten binnen zeven maanden zijn doorgevoerd. Dit meldt de IGJ. 

Zorgverleners van Huize @dgar nemen bijvoorbeeld telefoons in en doen urinecontroles, terwijl het om een open behandelgroep gaat. Zorgverleners werken onvoldoende methodisch en planmatig. Hulpverleningsplannen en periodieke evaluaties moeten binnen wettelijke termijnen worden gemaakt en dat lukt Huize @dgar niet altijd. Medewerkers, jongeren en hun ouders weten hierdoor niet altijd wat de hulpdoelen zijn en hoe deze bereikt worden. De IGJ wil dat de jeugdhulpverleners direct een gedragswetenschapper en voldoende SKJ-geregistreerde medewerkers inschakelt om de complexe problematiek van de jongeren adequaat te kunnen behandelen.

Verscherpt toezicht

Omdat de inspectie zorgen heeft over de manier van aansturing en het vermogen om de verbeteringen op de lange termijn door te voeren, staat de organisatie onder verscherpt toezicht. Uiterlijk 8 februari 2025 moet de zorgaanbieder voldoen aan de normen voor goede jeugdhulp.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky