(Novum) - Het kabinet neemt maatregelen om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Kinderen die slachtoffer worden van zo'n juridisch gevecht moeten daarnaast beter beschermd worden. Het gaat om een initiatief van staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), staat in een brief aan de Tweede Kamer.
Echtparen die uit elkaar willen en te boek staan als 'probleemgezin', krijgen straks als proef een maatschappelijk werker en een bemiddelaar toegewezen om te voorkomen dat de zaak uit de hand loopt. Zij moeten op tijd aan de bel trekken om schade te voorkomen of te beperken.
Daarnaast start een pilot waarin rechters een curator kunnen aanwijzen die voor de belangen van het kind opkomt. Ook komt er meer geld voor hulpverlening en een landelijke campagne.
Nu eindigt zo'n tien procent van de scheidingen in een juridisch gevecht. Teeven en Van Rijn willen dat aantal zo snel mogelijk verminderen, maar benadrukken dat ouders in eerste instantie aan zet zijn om te voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt.
Het plan van de staatssecretarissen komt tegelijk met een adviesrapport van Kinderombudsman Marc Dullaert, die pleit voor verplichte therapie en een regierol voor de rechter. "Het huidige systeem werkt escalatie in de hand en maakt eindeloos procederen mogelijk", stelt Dullaert in het rapport.
"Er is een perverse prikkel omdat advocaten per zitting betaald worden, waardoor het loont om juridische procedures te voeren, in plaats van met elkaar om de tafel te gaan." De Kinderombudsman pleit daarom voor een fundamenteel andere aanpak.
Naar schatting hebben nu ruim zestienduizend kinderen ernstige last van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar zo'n 3500 nieuwe kinderen bij.