OM eist cel en tbs voor vrouw die brandstichtte in ggz-instelling

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf en tbs met dwangverpleging voor een 29-jarige vrouw die brandstichtte in ggz-instelling Vincent van Gogh en meerdere personeelsleden mishandelde en beledigde. Dit meldt L1Nieuws. 

Volgens de officier van justitie is het van groot belang dat de vrouw zo snel mogelijk met een psychiatrische behandeling start en daarom luidt de eis een celstraf van 360 dagen minus het voorarrest en tbs met dwangverpleging. De verdachte zou meerdere malen brand hebben gesticht, waarbij het personeel haar moest redden terwijl ze omringd was door hitte en rook. Dit deden ze dus met gevaar voor eigen leven, aldus de OvJ.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bij Vincent van Gogh kunnen ze de vrouw niet de zorg bieden die ze nodig heeft. “Uit frustratie over haar situatie is de verdachte gekomen tot het plegen van de strafbare feiten.” Ze is daar ook schuldig aan, vindt het OM, maar tegelijkertijd was ze verminderd toerekeningsvatbaar terwijl ze deze feiten pleegde. De vrouw heeft een langdurige klinische behandeling nodig, zo luidt het oordeel van deskundigen en de officier van justitie. Over twee weken oordeelt de rechtbank hierover.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky