Positieve punten voor ggz in regeerprogramma maar duidelijkheid over geld ontbreekt

Het Integraal Zorgakkoord (IZA), de Hervormingsagenda Jeugd en aandacht voor mentale gezondheid zijn terug te vinden in het regeerprogramma van kabinet Schoof. De Nederlandse ggz is voorzichtig positief, want de vraag is wel of er financiële ondersteuning komt vanuit het kabinet. Ook is de branchevereniging verrast over het gebrek aan prioriteit voor de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De hoop is dat hier dinsdag, op Prinsjesdag, meer duidelijkheid over komt. Dit meldt de Nederlandse ggz.

Kabinet Schoof is van plan om het Integraal Zorgakkoord (IZA) te verbreden. Ook komt er een sterkere koppeling tussen zorg en welzijn, wordt de administratiedruk in de zorg flink aangepakt en neemt het kabinet aanbevelingen over van de parlementaire verkenning naar de zorg en ondersteuningen voor mensen met onbegrepen gedrag. Naar verwacht leiden de maatregelen tot een verbeterde samenwerking tussen de betrokken instanties, zodat deze groep – die nu vaak tussen wal en schip valt- passende ondersteuning krijgt.

Gebrek aan concrete uitvoering

De Nederlandse ggz vindt het ook goed dat er meer aandacht komt voor de mentale gezondheid van alle Nederlanders, en met name voor jongeren en studenten. Wel vindt de branchevereniging dat er een gebrek is aan concrete uitvoering van deze plannen.

“Hoewel de plannen een duidelijke richting aangeven, blijft er nog veel onduidelijk over hoe deze financieel ondersteund zullen worden. DE Nederlandse ggz wacht daarom af wat Prinsjesdag zal brengen en hoopt op meer helderheid over de financiële middelen die beschikbaar worden gesteld.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky