Hoogste aantal ggz-vacatures sinds start telling

Het aantal vacatures in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 9800, het hoogste aantal sinds er in 2018 met tellen werd begonnen. Begin dat jaar waren er 3700 banen vrij. "Op elke duizend banen in de ggz waren er 74 vacatures", aldus statistiekbureau CBS over de situatie nu.

De ggz telt niet alleen de meeste vacatures van de hele sector zorg en welzijn (gemiddeld 44 op de duizend), maar zit ook flink hoger dan het gemiddelde van 46 op de duizend banen in Nederland. Het aantal werknemers in de ggz neemt, net als in de hele zorg- en welzijnssector, wel toe. In het eerste kwartaal van 2024 waren er 110.000 werknemers actief, het hoogste aantal sinds 2010, het eerste jaar waarover dergelijke cijfers beschikbaar zijn.

Afdelingen sluiten

Eerder deze week waarschuwde de ggz-branchevereniging misschien afdelingen te moeten sluiten als de overheid de regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) gaat handhaven. De Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf 1 januari weer volledig te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid; wanneer zzp'ers worden ingezet voor werk dat zij niet echt zelfstandig uitvoeren. Ongeveer 13.000 mensen werken als zelfstandige in de geestelijke gezondheidszorg. Het zou met name voor klinieken "heel moeilijk zijn medewerkers in vaste dienst te krijgen".

Door: ANP