Zorgaanbieder voor mensen met autisme eist zwaardere zorgafname of vertrek

Zorgaanbieder DBA heeft vijftien jongvolwassen bewoners met autisme in Almere een brief gestuurd. Daarin eist de zorgverlener dat ze zwaardere zorg afnemen of binnen zes maanden vertrekken. Volgens de directie kan lichte zorg niet meer gefinancierd worden. Ouders zijn ontzet en stellen dat de instelling alleen maar aan geld denkt. Ook krijgen bewoners lang niet altijd de zorg die ze nodig hebben, leven sommigen in angst en er is een groot verloop van personeel. Dit en meer blijkt uit onderzoek van De Stentor, die met drie cliënten en zeven ouders sprak.

Volgens ouders krijgen hun kinderen gedurende langere tijd nauwelijks of helemaal geen zorg geleverd. Volgens DBA zou dit komen vanwege het personeelstekort. “We halen het wel een keer in”, zou de instelling tegen ouders hebben gezegd. Een bewoner die er sinds 2,5 jaar woont heeft al veertien begeleiders gehad en heeft er momenteel zelfs vier per week. Voor mensen met autisme is deze onvoorspelbaarheid niet wenselijk.

24-uurszorg voor 50.000 euro per jaar

Vijftien bewoners zitten al helemaal in de penarie omdat zij een brief hebben ontvangen van de directie van DBA. De boodschap: neem zwaardere zorg af of vertrek. De directie stelt dat het financieel niet meer verantwoordelijk is om lichte zorg te verlenen, omdat deze niet meer vergoed wordt door gemeenten. De instelling zou hiervoor niet voldoen aan de eisen. Wel is er een persoonsgebonden budget (pgb) beschikbaar, waarmee cliënten zelf zorg bij DBA kunnen inkopen. Cliënten en hun ouders stellen echter dat zij helemaal geen 24-uurszorg nodig hebben. Zij betalen voor de lichte vorm van zorg nu zo’n 5.000 euro per jaar. DBA verwacht van cliënten dat ze meer dan 50.000 euro per jaar betalen voor zwaardere zorg.

Klachten overdrijven

DBA kan dit echter niet direct eisen, want het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) moet een indicatie afgeven voor 24-uurszorg. Cliënten worden door DBA voorbereid op zo’n gesprek dat hieraan vooraf gaat. “Er wordt gezegd dat je wel een beetje je best moet doen tijdens zo’n gesprek. Daarmee wordt bedoeld dat je je klachten moet overdrijven”, aldus een vader van een bewoner. En de zorginstelling verergert de klachten zelf ook in dossiers. Zo zouden bewoners niet begrijpend kunnen lezen, een beperkte gezondheid te hebben of niet zelfstandig te kunnen koken of eten, terwijl sommigen van hen een hbo- of wo-studie volgen. Dienen zij hierover een klacht in, dan krijgen ze te horen dat ze hun problemen verbergen.

Onbegeleidbaar

Cliënten die niet voor zwaardere zorg kiezen en dus niet bij het CIZ langsgaan, stellen zich volgens DBA ‘onbegeleidbaar’ op. In het contract is vastgelegd dat bewoners om die reden uit huis kunnen worden gezet. De instelling heeft hier zelfs al een rechtszaak over gevoerd en de bewoonster staat nog eentje te wachten. “Mijn leven staat door alles wat er gebeurt op de pauzestand. Ik kan mezelf niet verder ontwikkelen, ik ben er de hele dag mee bezig.” Inmiddels is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de hoogte gesteld van de problemen. Dit jaar zijn er al zeven meldingen over DBA binnengekomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky