Mensen met psychose vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit

Mensen met een psychotische stoornis hebben vier tot zes keer meer risico om slachtoffer te worden van fysieke mishandeling of bedreiging. Onderzoek van Bertine de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat mensen met een psychische aandoening niet per se eerder dader zijn dan slachtoffer. Mogelijk belemmeren hallucinaties en wanen hen in het inschatten van gevaar, waardoor zij een makkelijk slachtoffer zijn voor criminelen. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

Andere factoren die mensen met een psychose extra kwetsbaar maken, kunnen armoede en dakloosheid zijn. Zij wonen vaak in de minder veilige buurten van een stad en het ontbreekt hen veelal aan een sterk sociaal netwerk. Ook deze factoren maken hen een makkelijk prooi, stelt onderzoekster De Vries.

Kickbokstraining

De weerbaarheid van deze groep mensen kan mogelijk worden vergroot met de interventie BEATVIC dat gebruikmaakt van een psychomotorische kickbokstraining, maar helaas maakte dit hun slachtofferschap niet minder. De Vries vindt dat mensen met psychotische symptomen meer aandacht verdienen als het gaat om hun risico op slachtofferschap. Hiervoor zijn meer preventieve maatregelen en effectieve ondersteuningsmogelijkheden nodig.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky