Derde motie voor verbod op private equity in de zorg krijgt weer veel steun

Een Kamermeerderheid heeft zich opnieuw uitgesproken voor een motie van de SP voor een verbod op private equity in de zorg. Opvallend is dat de PVV ook voor de motie heeft gestemd, terwijl zorgminister en PVV’er Fleur Agema onlangs liet weten private equity toch niet te willen verbieden. Ze zegt in acht weken tijd veel te hebben bijgeleerd en meent dat private investeerders wel degelijk iets toevoegen een de zorg en innovatie ervan. Dit melden Skipr en de Telegraaf.

Agema liet weten dat de zorg in Nederland van oudsher privaat is georganiseerd en dat ons land geen pensioenfondsen of verzekeraars die duurzaam willen investeren in de zorg behouden moeten blijven. Ook zijn er private investeerders die zich bijvoorbeeld bezighouden met de backoffice van huisartsenpraktijken, zodat de dokters meer tijd overhouden voor de patiënt. Tegelijkertijd ziet zij ook dat er private equity clubs zijn die de zorg leegvreten. Een totaalverbod op private investeerders staat zij, net als voorganger Conny Helder, dan ook niet voor open.

Risico voor de zorg

De Tweede Kamer, waaronder SP, GroenLinks/PvdA, PVV, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren, ziet dat anders. Volgens een SP-motie die op steun van een Kamermeerderheid kan rekenen, vormen op winst gerichte investeerders een risico voor het Nederlands zorgsysteem. Ondanks de meerdere succesvolle moties, wordt een verbod tot nu toe steeds weerlegd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky