Triade Vitree eist via rechter hogere vergoeding jeugdhulp zonder verblijf Almere

De gemeente Almere moet Triade Vitree een hogere vergoeding geven voor jeugdhulp zonder verblijf. Tenminste, dat vindt de jeugdzorgaanbieder die hiervoor naar de rechter stapt. Jeugdhulp zonder verblijf is onder meer dagbesteding en begeleiding. Honderden kinderen in Almere maken hier op dagelijkse basis gebruik van. Maar de kinderen dreigen deze vorm van jeugdhulp kwijt te raken, als de vergoedingen niet omhoog gaan. Triade Vitree weigert nog met verliesgevende contracten te werken. Dit meldt 1Almere. 

Via een aanbesteding bepaalt de gemeente Almere straks wie in 2025 jeugdhulp zonder verblijf mag leveren. Triade Vitree is de grootste jeugdhulpaanbieder, maar doet niet mee aan de aanbesteding vanwege de lage tarieven. Eind oktober is er eerst een kort geding waarin de organisatie van de gemeente eist de vergoedingen voor jeugdhulp zonder verblijf te verhogen.

Onzekerheid over de toekomst

Omdat Triade Vitree de opdracht voor 2025 niet gegund krijgt, is er grote onzekerheid voor onder meer het kinderbehandelcentrum Almere, team Ambulant Almere, team Complexe Scheidingen Almere, buitenschoolse begeleiding en therapieën als systeemtherapie, speltherapie en PMT. Of er hierdoor banen op de tocht komen te staan, is niet duidelijk.

Lees ook: Kort geding jeugdhulp over inkoopprocedure 24-uurshulp

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky