Veilig communiceren over heftige onderwerpen met #Chatsafe

MIND, 113 Zelfmoordpreventie en staatssecretaris Maarten van Ooijen hebben maandag #Chatsafe gelanceerd. Het initiatief is geboren in Australië en helpt jongeren online veilig te communiceren over bijvoorbeeld zelfbeschadiging of zelfdoding. #Chatsafe is er om jongeren bewust te maken van de risico’s van social media, maar maakt ook nuttig gebruik van social media als belangrijk communicatiemiddel. Dit meldt MIND.

Online kunnen jongeren elkaar vinden voor erkenning en verbinding met lotgenoten. Bovendien zit 97 procent van de tieners en jongvolwassenen tussen de 12 en 24 jaar iedere dag op social media. Op deze platformen is mentale gezondheid een veelbesproken onderwerp, ook als het gaat om zelfbeschadiging en zelfdoding. MIND en 113 Zelfmoordpreventie vinden openheid over psychische problemen belangrijk, maar waarschuwen voor negatieve beïnvloeding door het ongefilterd delen van gedachten en gevoelens.

Kopieergedrag

Suïcidale gedachten en gedragingen kunnen namelijk verergeren door cyberpesten, sociale vergelijking en door kopieergedrag. Daarom is #Chatsafe in het leven geroepen. Dit moet de negatieve effecten indammen en jongeren leren om op een veilige manier om te gaan met content over suïcide. Maandag is een campagne hierover van start gegaan, waarvoor staatssecretaris Maarten van Ooijen de startknop indrukte.

Richtlijnen

#Chatsafe bestaat uit richtlijnen, zoals lessen, tips en adviezen, die jongeren helpen om veilig over zelfdoding te praten. Ze leren te reageren op iemand die hierover praat, wat ze vooral niet moeten zeggen hoe ze hun eigen grenzen kunne bewaken. De campagne is daarom opgedeeld in drie stukken: hoe deel ik zelf mijn ervaring met zelfdoding, hoe reageer ik als ik op social media iets zie over zelfdoding en hoe herdenk ik iemand die overleden is? Ook leert #Chatsafe jongeren uit een schadelijk algoritme te breken en schadelijke content te herkennen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: MIND