Koningin Máxima maakt zich zorgen over socialmediagebruik jongeren

Koningin Máxima en voorzitter Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz maken zich zorgen over de toename van verslavingen en de druk van social media op jongeren. Zij krijgen hierdoor zoveel informatie binnen, waarbij vooral de nadruk wordt gelegd op het ideale beeld waaraan je moet voldoen. De koningin en Peetoom waren donderdag bij de Global Leadership Exchange en benadrukten daar het belang van steun voor kleinschalige projecten voor het verbeteren van de mentale gezondheid. Dit meldt de Nederlandse ggz.

Wereldwijd nemen de mentale gezondheidsproblemen onder jongeren toe. In 44 landelijk is het percentage meisjes met psychische klachten gestegen van 43 naar 56 procent. Het percentage jongens met mentale problemen steeg van 29 naar 34 procent.

Jeugdinitiatieven

Koningin Máxima is al jaren betrokken bij projecten die de mentale gezondheid van jongeren moeten verbeteren. Tijdens GLE sprak ze met diverse jeugdinitiatieven uit verschillende delen van de wereld. Ook Krystal Grimes uit Texas was aanwezig. Haar initiatieven helpen gemeenschappen weerbaarder te worden. Twee jaar geleden kwam de koningin op bezoek, wat volgens Grimes een grote impact had op de mensen en medewerkers. “Mensen met mentale uitdagingen voelden zich door haar zo gezien en begrepen. Ze realiseerden zich dat ze niet alleen staan in hun strijd.”

Thrive Amsterdam

Tijdens een vorige editie van GLE kwamen zorgverleners uit Amsterdam in contact met Thrive, een programma uit de Verenigde Staten dat zich richt op het verbeteren van de mentale gezondheid en veerkracht in grote steden. Sinds een aantal jaar is het programma Thrive Amsterdam ook in onze hoofdstad succesvol.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Pim Geurts