Normal_pexels-karolina-grabowska-5706001

De ggz-sector roept de Tweede Kamer op om meer aandacht te schenken aan de huidige problemen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) tijdens het komende debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). In een gezamenlijke brief vragen patiënten, hun naasten, zorgverleners en ggz-instellingen aandacht voor urgente kwesties zoals oplopende wachttijden, een groeiend personeelstekort en de toenemende druk op de mentale gezondheid. Dit meldt de Nederlandse ggz.

Deze brief is een gezamenlijk initiatief van belangrijke partijen binnen de sector, waaronder de Nederlandse ggz, MIND, en de beroepsorganisaties NIP (voor psychologen) en NVvP (voor psychiaters). Het debat over de VWS-begroting vindt plaats op 23 en 24 oktober.

Personeelstekort als grootste knelpunt

De ggz-sector uit stevige kritiek op de huidige visie van het kabinet-Schoof, met name rondom het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg. Volgens de sector sluiten de huidige plannen niet aan op de uitdagingen waarmee de ggz te maken heeft. Om de kwaliteit van zorg te waarborgen, is een gezonde arbeidsmarkt noodzakelijk, waarbij samenwerking met professionals centraal staat. De sector benadrukt dat er kansen liggen in digitalisering en technologie, maar hiervoor is wel meer financiële steun en duidelijke richtlijnen nodig.

Lange wachttijden en toenemende druk op mentale gezondheid

De brief wijst ook op de urgentie van preventie en vroegtijdige signalering, vooral onder jongeren. Het aantal psychische problemen neemt toe en de wachttijden voor zorg zijn lang. De ggz-sector pleit ervoor dat de overheid meer investeert in preventieve maatregelen om zo problemen sneller te kunnen signaleren en escalatie te voorkomen. Ook benadrukken ze het belang van informele zorg en initiatieven zoals herstelcentra en buurtcontact, die kunnen bijdragen aan het verminderen van de druk op de ggz.

Toekomstbestendige ggz

Om de geestelijke gezondheidszorg toekomstbestendig te maken, vraagt de sector om concrete acties. Er moet meer aandacht komen voor loonachterstanden in de zorg en er is behoefte aan extra financiële steun voor verduurzaming van de zorg. Daarnaast is er zorg over de langdurige ggz (Wlz-ggz), die onder toenemende druk staat. Zonder snelle en effectieve maatregelen kan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg in gevaar komen.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer